מאמרים לפרשת בלק

מה ראה בלק?

וירא בלק בן צפור כתוב בזוהר (במדבר דף קפד ע"ב) רבי שמעון אמר, וירא, מאי ראיה חמא, ראיה ממש, חמא במשקופא דחכמתא, וחמא בעינוי, חמא במשקופא דחכמתא, כמה דכתיב, (בראשית כו ח) וישקף אבימלך מלך פלשתים בעד החלון, מאי בעד החלון, כמה דאת אמר (שופטים ה כח) בעד החלון נשקפה ותיבב אם סיסרא, (אלא) דא (ס"א ודא) חלון דחכמתא, דזנבי שוליהון דכוכביא, ואינון חלוני דחכמתא, וחד חלון אית דכל חכמתא ביה שריא, ובה חמי מאן דחמי בעיקרא דחכמתא, אוף הכא וירא בלק, בחכמתא דיליה:

'בן צפור, כמה דאמרו, אבל בן צפור ממש, דהא חרשוי הוו בכמה זינין דההוא צפור, נטיל צפור, מכשכש בעשבא, מפרח באוירא, עביד עובדין, ולחיש לחישי, וההוא צפור הוה אתי, וההוא עשבא בפומיה, (ס"א מפרח באוירא), מצפצפא קמיה, ואעיל ליה בכלוב חד, מקטר קטרתין קמיה, ואיהו אודע ליה כמה מלין. עביד חרשוי, ומצפצפא עופא, ופרח וטס לגבי גלוי עינים, ואודע ליה, ואיהו אתי, וכל מלוי בההוא צפור הוו.

יומא חד עבד עובדוי, ונטיל ההוא צפור, ופרח ואזיל, ואתעכב ולא אתא, הוה מצטער בנפשיה, עד דאתא, חמא חד שלהובא דאשא דטס אבתריה, ואוקיד גדפוי, כדין חמא מה דחמא, ודחיל מקמייהו דישראל: מה שמיה דההוא צפור, ידו"ע, וכל אינון דמשמשי וידעי לשמשא בההוא צפור, לא ידעין חרשוי, כמה דהוה ידע בלק:

וכל חכמתא דהוה ידע, בההוא צפור הוה ידע, והכי הוה עביד, גחין קמיה, וקטיר קטרתא, חפי רישיה וגחין, ואמר, איהו אמר העם, וציפרא אתיב ישראל, איהו אמר מאד, וציפרא אתיב רב, על שום רב עלאה דאזיל בהו, שבעין זמנין צפצפו דא ודא, איהו אמר דל, וציפרא אמר רב, כדין דחיל, דכתיב ויגר מואב מפני העם מאד כי רב הוא, רב הוא ודאי.

ובזיני חרשין דקסדיא"ל (נ"א דכשדיאל) קדמאה, אשכחן, דציפרא דא הוו עבדין ליה בזמנין ידיען, מכסף מעורב בדהבא, רישא דדהבא, פומא דכסף, גדפוי מנחשת קלל, מעורב בכספא, גופא דדהבא, נקודין דנוצי בכסף, רגלין דדהבא, ושויין בפומא לישן דההוא צפור ידו"ע:

ושוין לההוא ציפרא בחלון חד, ופתחין כוין לקבל שמשא, ובליליא פתחין כוין לסיהרא, מקטרין קטרתין, ועבדין חרשין, ואומאן לשמשא, ובליליא אומאן לסיהרא ודא עבדין שבעה יומין. מכאן ולהלאה ההוא לישנא מכשכשא בפומא דההוא ציפרא, נקדין לההוא לישנא במחטא דדהבא, והיא ממללא רברבן מגרמה, וכלא הוה ידע בלק בצפור דא (ודאי), על דא בן צפור, ובגין כך חמא מה דבר נש אחרא לא יכיל למנדע, ולא יכיל למחמי:


את הזוהר הזה באר הרמ"ז – "מה ראיה חמא? כלומר למה טרח הכתוב להודיענו ראייתו מאי נפקא לן מינה. ותירץ דטובא קמל"ן גודל חכמתו שראה בחלון חכמתו, וגם בעיני מה שראה במעשה הצפור כדלקמן, שנתערבה ואחר כך ראה שלהבת דין הקשה שורפת בכנפיה. ומהרי"ץ כתב דבהכי דייקא את כל אשר עשה, דאי אפשר דרך הטבע לומר שראה את הכל והנסים והנפלאות שנעשו לישראל באותו פרק אם לא במשקופא דחכמתא, ונכון הוא:

מאי בעד החלון כד"א וכו', דוקא משם ראיה דאין חלון כמשמעו, שהנה סיסרא הלך להלחם עם ישראל חוץ מארצו ולא יצדק לומר שהיתה אמו נשקפה בעד חלון הבית להמתין לו שיבוא, כי זה לא יתכן אלא במי שהולך אל הרחוב וכיוצא שסתמו לבוא לשעה. ועוד ראיה מן ותיבב אם סיסרא, כי לפי הפשט למה סיבב על איחור מעט, אלא ודאי כי הוא חלון החכמה דזנבי שוליהון, נלע"ד שה"ס (מאמר הפסיעות. בנדמ"ח אות פז) בחינת יסוד, כי כל כוכב הוא פרצוף אחד דאין לך דבר פחות ממנו. וחד חלון אית וכו', ומצאתי להרמ"ק ז"ל (באור החמה) שהוא נוקבא דתהומא רבא, שהוא בחינת יסוד מלכות שבקליפות (ע"ח שמ"ח פ"ב). ועוד נלע"ד שה"ס הארה היוצא מבחינת התרפים (ע"ח של"ח פ"ג), שהוא הארת יסוד תבונה שבחזה זעיר היוצאת ומתערבת ברגלי לאה, ומשם שתי דמעות בעיני רחל בשעת הדין, וזה נודע מאד בסוד הרקיע ששם הכוכבים (ע"ח שם). והנה הארות אלו נמשכות לחיצונים דוקא דרך אחור ולכן קראם זנבי, והבן. וידוע (שער הפסוקים וליקוטי תורה) שבלק הוא בסיגי אותן ההארות של רגלי לאה הנזכר ופרטותו בצד שמאל. ונלע"ד שהיה משתמש באותה צפור שהיא נמשכת מאותן שני צפורין דפרשת ויחי רי"ז ב', וזו היתה של צד שמאל שהיא בינה דקליפה ששם שורש בלק. וגם לכן היה שולח את הצפור לגבי גלוי עינים דוקא, שפירש הרב (ע"ח שם) שהוא עזא"ל הנקרא כן, והוא מן העקב השמאלי דלאה, כי דשל ימין הוא עז"א שנקרא נופל לטעם שכתב הרב יא), באופן שהוא שלח הצפור להתייחד עם עזא"ל ולקבל כח משם.

[בגליון. בן צפור כמה דאמרו, נראה לי דלקמן קצ"ז א' שהיה בן יתרו (בלק מבני בנוי [דיתרו] הוה). אבל עכשיו בא ליתן טעם דלמה לא נאמר בן יתרו, ואם תאמר משום כבודו, אם כן למה לו לייחסו אחר אביו. ואני כתבתי בדרושי שיתרו נקרא צפור בגיותו, ולכן לא הזכירוהו רז"ל בהדי שבעה שמותיו (מכילתא יתרו), מכל שכל השבעה קראתם התורה וניתנו להדרש מה שאין כן זה שנקרא בגיותו. ונראה לי שאז היה גם יתרו מתעסק בחכמת הצפור ולמדו לבלק [בנו]:

אבל הוא אתעכב ולא אתא, וזה היה לאות שהיו מונעים אליו מלמעלה שלכן היה בלק בצער. וכל שכן כאשר ראה חד שלהובא דאשא וכו', שהוא כח גבורות היוצא ממלכות קדישא בסוד (ליקוטי תורה פרשת וירא בסוד עמון ומואב) (כא, כח) אש יצאה מחשבון להבה מקרית סיחון. ואוקיד גדפוי, ורמז לו בזה כי לא יהיה כח לצפור השמאלי לעלות לינק בלילה כאשר ידוע מדרוש תרין צפורין הנזכר. כדין חמא וכו', ירצה אז השקיף בחלון חכמתו ונתיירא, וזהו וירא בלק בן צפור, פי' נצטרפו יחד לחכמתו בצפור וראיתו בחלון:

גחין קמיה וכו', כל כוונתו היתה להמשיך כח הדין, וגחין להמשיך כח לעלות. וקטיר, להתעלות עד לאה ששרשה באי' ששם סוד הקטורת (שער הפסוקים משלי סי' כז פ' שמן וקטורת). וחוזר וגחין, להמשיך השפע. איהו אמר העם וכו', בזה יתיישב הפסוק מכמה קושיות שיש בו, דהול"ל ויגר מואב מפני העם. ועוד דמה צורך לנתינת טעם כי רב הוא, דפשיטא דמחמת ריבוי הוא דפחדו. ועוד כי ויקץ מואב וגו' הוא כפל ענין. אבל במ"ש הכא אתי שפיר, כי בתחילה לא נתיירא מריבוי העם שהיה מאד כי חשב שיוכל להמעיטו בחכמתו, אבל העיקר למגורו היה מפני שרב הוא, הוא משה, רב שלהם ששרשו באבא (ע"ח של"ב פ"ב), שהוא המבטל כח מואב שהוא קליפת רחל כנזכר בליקוטי תורה (פרשת וירא) בענין בנות לוט. ובהאי ניחא נמי דפתח בבלק וסיים במואב, אלא נראה שבלק [לא] נתיירא כל כך מחמת עצמו כי הוא היה מסיגי קין שהוא מצד אי' והוא בסוד רגלי לאה, אבל מואב פחדו כשהודיעם בלק כל קורותיו עם הצפור, מפני שבהתגלות יסוד אבא מהחזה ולמטה אז מתבטל שורש מואב, ויתכן לקרות יסוד אבא בשם רב, לאפוקי יסוד אי' דאיהו קצר. ועוד כי ר"ב גי' ע"ב ק"ל, שה"ס יסוד אבא, כמ"ש הרב זלה"ה בפסוק (שה"פ ול"ת פרשת קרח פ' ויקהלו) (טז, ג) רב לכם. וכך הוא שיעור הפסוק, ויגר מואב מפני העם, המאד והמרובה ולא מפני מאודו, אלא כי רב הוא. ועוד היה טעם להצר לו והוא שהוא חשב אותו בבחינת העם, דהיינו מעורב עם הערב רב וכמ"ש בפרשת בשלח מ"ה ב', שאז נקרא בשם העם. והצפור השיבתו ישראל, ור"ל שלא היו אז מתחברים לערב רב אלא ישראל שוכן לשבטיו. ולעומת כן אמר ויקץ מואב מפני בני ישראל. ומזה לא אחזתו כל כך רעדה, כי אפשר שיהיו ישראל לבדם ולא תתבטל הארת שרשם, שהרי בימי האבות והשבטים נתקיימה, מה שאין כן עתה שהיה משה מאיר בהם. ולכן לעיל אמר ויגר שהוא יותר מן ויקץ.

ועוד חזר ואמר איהו אמר דל, פי' שמלת העם יאמר על המון המוני, אי נמי דלים במצוות, והצפור אמר רב, באופן שלשני דברים כיון במלת העם וכן במלת הרב. אמנם צריך להבין היטב לבוא לתכונת סוד ענין זה, כי אמר תחילה שבעין זמנין צפצפו וכו', ואחר כך לא פירש אלא מלה אחת, איהו אמר דל וצפרא אמר רב. אך נראה שיובן במ"ש הרב בסוד דור המדבר (ע"ח של"ב פ"א) שהיו מבחינת יעקב שמן החזה ולמטה, והוא ממש מקומה של רחל (ברמ"ז וארא עמ' לא. לבני דור המדבר לא היה שייכות עם רחל. ע"ע פרשת שלח עמ' קיז), אבל דור זה הוא מבאי הארץ כנודע. והנה בלק היה מכוין להגביר כח הדין וחשב שיוכל לעמוד נגד ישראל ולכן התחיל ואמר העם וכנז"ל, וכשענה הצפור שהיה ישראל לבדם חזר ואמר מאד, שר"ל שערב רב היה מרובה מאד על ישראל ויהיה נידון אחר רובו. וצפורא אתיב רב על שום וכו', והענין מובן במ"ש בליקוטי תורה פרשת מקץ, כי יש ערב רב וערב זעיר, והזעיר הוא מן היסוד והרב הוא מן הדע"ת וכמספר ער"ב ר"ב, ומשה רצה לתקנם שהיו ניצוצות קדושות מתערבות בהם, וז"ש רב עלאה דאזיל בהו, שכולם ניצוצי משה:

אחר כך פנה לו לענין אחר יותר עמוק, והוא כי הנה בלק משתלשל מרגלי לאה, ר"ל מעקב השמאלי הנכנס בכתר רחל, וקליפת מואב היא יוצאת מרחל כי רות המואביה היתה ממילוי אדנות וכמ"ש הרב: (שה"פ ול"ת פרשת וירא), ודור זה באי הארץ היו אחוזים ברחל, והיא בסוד ד"ל, דהיינו מילוי המילוי של אדנ"י כזה, אל"ף למ"ד פ"ה דל"ת למ"ד ת"ו נו"ן וא"ו נו"ן יו"ד וא"ו דל"ת. וכמו כן יש בה שם אלקי"ם שהיא בהוד (ע"ח שמ"ב פ"ה), וגם מילוי מילואו הוא ד"ל כזה, אל"ף למ"ד פ"ה למ"ד מ"ם דל"ת ה"א אל"ף יו"ד וא"ו דל"ת מ"ם מ"ם. ושתי בחינות ד"ל אלו רמוזות בשתי מלות העם, מאד, כי עם עניינו קיבוץ המון וכל כנסיה היא ברחל, וגם הוא לשון בזיון וכמ"ש פרשת שמות י"ז ב', רבי אחא אמר, בלק ארחא דקלנא נקט, הנה עם יצא ממצרים. וגם ע"ם במ' דאי"ק עולה תר"ע שה"ס אדנ"י מלא, והרי בחינה האחת במלת עם. והשניה במלת מאד, חדא כי כל הריבוי הוא מצד הדין, כי הוא מבדיל ומחלק (שבת פח, ב) (ירמיה כג, כט) כפטיש יפוצץ סלע. ולכן אומות העולם נקראים רבים, להיותם נמשכים מן הגבורות והדינים. וגם אמרו בפרשת יתרו ס"ח ב', מאד דא סטרא דשמאלא, כי מצד החסד הוא היחוד והאחדות. ועוד מא"ד גי' מ"ה, ומ"ם ה"א גי' אלקי"ם. ואם כן היתה כונת בלק לומר כי יש תקוה לשלוט על ישראל להיות שאינם כדור דעה שעיקרם מאבא, אלא הם בני רחל שהיתה אז בבחינת ד"ל משתי בחינות האמורות, ושהיו מואב יכולים להתגבר עליהם, ובפרט בהיותו עליהם למלך:

וציפרא אמר רב, הענין מבואר בהקדים מ"ש בדרוש בלק ובלעם (שה"פ ול"ת), כי אין מציאות אחיזה להארות שרשי בלק ובלעם אלא כשרחל היא אחור באחור עם ז"א, אבל כשחזרה פנים בפנים אז מתבטלת אותה אחיזה, וגם איתא בליקוטי תורה פרשת תרומה ק"ח (נמצא בשער הפסוקים פרשת שלח פ' ועתה יגדל), שרחל נקראת ד"ל כאשר חסר י' של מילוי ת"ו, אבל כשישנו אז היא לבנה במילואה, עיי"ש בסוד (יד, יז) יגדל נא כח ה', בי' רבתי. וזה שהשיבה הצפור רב, פי' דל זה סוד גדול, ורב בכח החסדים המאירים בה, דהיינו ע"ב חסד, מאיר בק"ל הוא אחורים דמ"ה הניתנים לנקבה בבואה אל מול פני זעיר כנודע מסוד הנסירה (שה"כ ענין ר"ה דרוש ו באלקינו), ונודע ליודעים (ע"ח ש"כ פ"ט) כי אז מאיר בפניה אור יסוד אבא דאיהו רב, ועוד שאז מאירים בה שבעים חסדים כידוע שאין בהם אחיזה לבלק ולא למואב. ואם תוסיף ע' על בל"ק יהיה ר"ב, להורות שגודל כח ישראל על בלק הוא בסוד השבעים חסדים המאירים ברחל אמם. ולעומת כן שבעין זמנין צפצפו דא ודא. איהו אמר דל וכו', כלומר שהוא היה מקשה עורף להתחזק באותה הטענה של דל והיא משיבתו בשל רב. ואולי שהצפור היתה רומזת שאפילו בהאיר בחינת אחת משבעים חסדים יספיק להתגבר על קליפת מואב ובלק, והוא לא היה מודה עד שנפרטו כל השבעים בחינות כדין דחיל וכו', ואמר בלבו להשתתף עם בלעם שהיה מנגדו של משה. ונמצא כי שתי כוונות היו במלות העם מאד, האחת לנגד ערב רב והשניה לגבי ישראל, ולשתיהן השיבה הצפור במלת רב כאמור, ולכן מזה בא למואב המורא הגדול. אבל התשובה הראשונה שהשיבה הצפור אל טענת העם שאמר ישראל, זו לא היתה תשובה ניצחת כל כך כי באו אחר טענת מאד, ולכן כתוב רק ויקץ מואב ולא נאמר ויגר, והוצרך לזה להפרש (נ"א להפרט) לעצמו יען תשובת רב הוא אין הענין אליו, ודוק:

מלאך או חכה? 

סנהדרין דף קה ע"ב

וישם דבר בפי בלעם רבי אלעזר אומר מלאך, רבי יונתן אמר חכה.

מהרש"א

ר"א אומר מלאך. דהיינו דבר שהמלאך נברא בדבורו של הקב"ה ואותו מלאך הפך דבריו של קללה בפיו לברכה. ושאמר ר"י חכה. ר"ל ששם הקב"ה בפיו דבר שדרכו לתת בפה דהיינו חכה וכמו שהחכה מצערת הדג להוליכו בע"כ הפך רצונו כך היה מצער בלעם שהוליכו בע"כ הפך רצונו מקללה לברכה. וזה שאמר מברכתו של אותו רשע אתה למד כו'. דודאי לא היו ראוים ברכות אלו לחול על ישראל מפי רשע זה אלא מפי צדיק שבידיהם נתן הקב"ה הברכות כמ"ש באברהם אבל אתה למד שבכל אלו הדברים היה בא לקללם אלא שהקב"ה הפכם לברכה. ואמר בתי כנסיות ובתי מדרשות מה טובו אהליך כו'. דמלת אהל נאמר במי שמרחיק עצמו מן עסקי העולם ועוסק בצרכי שמים כמו ויעקב איש תם יושב אהלים. ואמר משכנותיך ישראל. שהם ממש משכנו שעליהם הוא שוכן שהאבות הם המרכבה וכינוי משכנותיך להקב"ה. ואמר מלכותן נמשכת כנחלים נטיו. כמ"ש לא היו מושחין שום מלך רק על הנהר מטעם זה כמ"ש בשלמה ואמר זיתים וכרמים כגנות כו' נקט אלו שהם עיקר הברכה של הגנות שקובעין ברכה לעצמם. ואמר ריחן נודף כאהלים כו'. רש"י פי' ממצות ויותר נראה לפרש לענין שם שיהיה שמם ושמעם נודע למרחוק כמו שמצינו ביהושע ודוד ושלמה:

בניהו בן יהוידע

שם וישם ה' דבר בפי בלעם, ר' אליעזר אמר מלאך. פירוש כל כח השלוח מאת ה' לעשות פעולה בעולם הזה נקרא בשם מלאך, ואפשר לומר דנקרא בשם מלאך מפני שנמשך מאותיות שם הוי"ה ושם אדנ"י שמספרם מלאך. ורבי יונתן אמר חכה, נ"ל בס"ד חכה כח ה"א דהיינו כח חמשה גבורות מנצפ"ך שהם בחמשה מוצאות הפה שמהם נעשה הדיבור ויוצא לחוץ, והשי"ת שם לו כח ה' גבורות מנצפ"ך לתפוש חמשה מוצאות הפה שלו שלא יוציא מהם דבור רע. או יובן בס"ד חכה ח' כה, דידוע מ"ש רבינו ז"ל בשער הפסוקים פרשת בלק שיש אורות של לאה בלועים במקום אחד, וממקום הזה יוצא הארה לחיצונים, ושם היא אחיזת בלעם, ולכך נקרא בלעם לשון בליעה, עכ"ד ע"ש, והנה ח' פעמים כ"ה עולה מספר מאתים כמנין לאה במלואה כזה, למ"ד אל"ף ה"י, וז"ש חכה, ח' כ"ה רמז לאורות לאה שהיא ח' פעמים כ"ה, כלומר בהארה זאת שהיא במקום אחיזתו, בה עצמה תפש את פיו שלא יקלל. אי נמי ח' פעמים כ"ה עולה קסם הוא עשה קסם כדי לקלל' והשי"ת הפך הקסם לחכה לאחז אותו שלא יקלל. או יובן בס"ד דלבן נתגלגל בבלעם, כמ"ש רבינו האר"י ז"ל, וידוע דלבן אמר ליעקב אבינו ע"ה עד הגל הזה [בראשית ל"א נ"ב] שלא אבא אליך לרעה, ולכן בלעם שהוא עצמו לבן עשה לו חכה כמספר גל לרמוז לו שיזכור העדות של הגל שהעיד עליו שלא יעשה רעה לזרעו של יעקב:

 

ספר באר מים חיים – פרשת בלק – פרק כג

ועל כן זה היה דעת בלעם שהלך עם שרי מואב אף שכבר ידע שלא יוכל לקללם בשום אופן כי נצטוה לא תאר את העם. מכל מקום סבור שעל כל פנים כשתבוא אליו הנבואה שם לברכם, והנבואה בחידה היא ובאותיות מצטרפות, יוכל ברשעו לשום מחשבתו בה תיכף לרעה. אף שצריך להיות מעין החידה, מכל מקום יוכל לקלקל במקצת ולצרף האותיות על מחשבה לא טובה, וח"ו יהיה נשאר כך כאשר אמרנו. ואולם הנה האל הטוב שגלוי לפניו תעלומות לבב בני האדם, וידע אופני הליכת בלעם. שינה נבואתו משאר הנביאים. ונאמר וישם ה' דבר בפי בלעם כלומר דבר שלם בשלימות. ולא חצי דבר להיות רואה בחידות ובאותיות מצטרפות כעין חצי דבר. כי אם הדבר שלם על שלימותו שלא יוכל להשים בה שום מחשבה לרעה כי גלוי ומפורש היה הנבואה שלא בחידה. ויאמר שוב אל בלק וכה תדבר. כה ממש כשאתה רואה כה תדבר ולא תוכל להדמות כלל לדבר אחר.

 

שפת אמת ליקוטים – פרשת בלק

וישם ה' דבר בפי בלעם, עיין במדרש

מדרש רבה במדבר – פרשה כ פסקה יח "וישם ה' דבר בפי בלעם שעיקם פיו ופיקמו כאדם הקובע מסמר בלוח ר"א אומר מלאך היה מדבר ויאמר שוב אל בלק.


כאדם שקובע מסמר בלוח, [#עיין בשפ"א פ' זו שנת תרמ"ה ושנת תרנ"ה] ויש לפרש כי וישם הוא סידור כמו שכתוב ושמו כו' איש כו' על עבודתו, וכן כתוב בזוה"ק על ושמו את שמי כו' בפרשת נשא, והנה בלעם הרשע הי' מהפך הכח הבא אליו לרעה כי משמים משפיעין אך טוב כדכתיב מפי עליון לא תצא הרעות אך הכל תלוי בהמקבלים, ובעין הרע שלו נגמר הקללה, וכאן שרצה הקב"ה שיברך את בני ישראל סידר הדברים בפיו כמסמר בלוח שלא יוכל לעקם הדיבורים כרצונו:

 

שם משמואל – פרשת בלק – שנת תרע"ג

ויאמר בלעם לבלק וגו' אולי יקרה הוי' לקראתי וגו' וילך שפי, ויקר אלקים אל בלעם וגו' וישם הוי' דבר בפי בלעם וגו'. ויש לדקדק שבלעם הזכיר שם הוי' אולי יקרה הוי' לקראתי, ובמעשה כתיב ויקר אלקים, ואח"כ חזר והזכיר שם הוי' וישם הוי' דבר בפי בלעם. ונראה דהנה כתיב וילך שפי ובמלת שפי רבו הפרושים התרגום ורש"י מפרשים יחידי, והא"ע וכנראה הסכים עמו הרמב"ן שהוא מגזרת קול על שפיים שהלך אל גובה ההר, והא"ע הביא בשם אהרים כי הוא כמו נכאה לבב מגזרת ושפו עצמותיו, והוא מלשון כתיתה ואכות אותו טחון מתרגם ושפית יתי'. ונראה כי כן הוא דעת חכז"ל שאמרו ז"ל (סנהדרין ק"ה.) בלעם חיגר ברגלו אחת הי' שנאמר וילך שפי ושמשון בשתי רגליו שנאמר שפיפון, ולכל הפירושים אין לו ענין עם מלת שפי זולת לפי' האחרים שבא"ע שהוא מגזרת נכאה לבב והי' זה נכאה ברגלו אחת וזה בשתי רגלים:

ויש לדקדק מה ענין זה לכאן להשמיענו שהי' חיגר ברגלו, מה שלא השמיענו עד כה:

ונראה דהנה שם הוי' הוא מהוה כל הנמצאות מאפס המוחלט, וכן כל חידוש הוא אחר העדר, משום שכל חידוש מקור מוצאו משם הוי' ב"ה, וכמו שמהוה כל הנמצאות מאפס המוחלט כן היא המדה בכל החידושים שצריך שיקדם לו האפס, וזה מבואר. ומטעם זה יש לומר דשם הוי' נתחדש רק למשה משום שהוא הי' ענו מאד מכל האדם אשר ע"פ האדמה והי' בעיני עצמו בתכלית האפס ואין כאמרו ז"ל (שמות ט"ז) ונחנו מה ע"כ משך עליו את הנהגת שם הוי' ב"ה וחידש אותות ומופתים נגלים, מה שלא הי' לאבות הראשונים:

והנה בלעם כשרצה לבטל בהירת ישראל כבמדרש שטען לפני הקב"ה שמוטב שיהי' נעבד משבעים אומות ולא רק מאומה יחידה, הי' מוכרח לדמות עצמו למרע"ה ולמשוך עליו נמי הנהגת שם הוי' ב"ה למען יוכל לבוא בטענה שיהי' במקום משה וישראל, אך ידע שפיר שלזכות להנהגה משם הוי' צריך להיות בעיני עצמו אפס ואין ובשבירת הלב בתכלית שיחשב העדר גמור שיחול עליו החידוש כנ"ל, ובאמת הוא הי' היפוך מזה רוח גבוהה ונפש רחבה, התחכם הרשע ותפש בעצמו דבר שבאמצעותו יהי' יכול להיות נכאה לבב ויהי' נכנע מאד, ומצא בעצמו שהוא חיגר ברגלו ועי"ז יעורר בעצמו שבירת הלב והכנעה, וזה שכתוב אולי יקרה הוי' לקראתי, וילך שפי. אך באמת שקר וכזב היתה ההכנעה שלו שנשאר גבה לב כמקודם אלא כמו שכתוב (ב"ר פ' כ"ב) בקין יצא (בהכנעה) כגונב דעת העליונה, והוא פ"י דברי רש"י בפסוק מי האנשים האלה עמך, להטעותו בא אמר פעמים שאין הכל גלוי לפניו, עיי"ש, ובאשר חשב הרשע שאין הקב"ה יודע תעלומות לב, ע"כ חשב שהכנעה כזו בלתי מעומק הלב אלא בחיצוניותו תעלה לו. והנה שם אלקים הוא שם הצמצום וההסתר כידוע, ואלקים בגמטריא הטבע, וע"כ כמו שהכנעתו היתה רק בחיצוניותו והי' רק הסתר וכיסוי למה שבעומק לבו משך נמי עליו את השם הזה שהוא שם ההסתר, ובאשר הוא שם ההסתר ע"כ הוא דין כנודע, וע"כ לעומת שחשב להמשיך עליו שם הוי' כנ"ל משך עליו שם אלקים שהוא דין ונחתם דינו לבאר שחת, וע"כ כתיב ויקר אלקים אל בלעם. אך כאשר נצרך שיברך את ישראל בשם הרחמים שהוא שם הוי' כתיב וישם הוי' דיבר בפי בלעם שהברכות לברך את ישראל היו בשם הוי'. והנה כל המפרשים דברו בזה איך נתן ה' דבריו הקדושים בפי הטמא הזה. ולדרכנו יובן עפ"י מאמר הרה"ק אדומו"ר ר"ב זצללה"ה מפרשיסחא בפסוק רבות מחשבות בלב איש ועצת ה' היא תקום, שהרבותא שממחשבות אלו שהיו לעשות להיפוך מרצון הש"י ממחשבות אלו דוקא תתקיים עצת ה' והכא נמי שבשביל שבלעם התלבש בהכנעה כגונב דעת העליונה משך עליו שם אלקים והוא שם הדין להרחיק מה שאינו ראוי מן הראוי, זה השם עצמו הפריד את בלעם שלא תהי' לו שום נגיעה בדיבור שעבר דרך פיו הטמא, והי' חציצה בין פיו הטמא להדיבור, ועבר הדיבור ויצא בטהרה, א"כ ממחשבו הטמא הזה נתקיימה עצת הש"י שיתברכו ישראל בשם של הרחמים מפי נביא לגוים: